Jamppa ja palvelut

Muutimme rouvan kanssa Jamppaan loppuvuonna 2008, Helsingin puuvallilasta. Ilahduin heti ensimmäisinä päivinä paikallisten ihmisten välittömyydestä ja suorapuheisuudesta. Haltianpolulla käveli vastaan herrasmies kevyessä nousuhumalassa ja kyseli tukevalla kallion murteella tupakkia ja tulta. Tunsin tulleeni kotiin. Naapuritalon päädyssä kerääntyy talon asukkaita varsinkin kesäisin tupakille ja seurustelemaan (juoruamaan) paikallisista asioista ja ihmisistä, aivan kuten Vallilassa ja Kalliossakin… Jamppa on hieno paikka.

Vuonna 2008 meillä oli Maahisentien kulmassa kioski, jossa oli mukava käydä kahvilla ja ostoksilla. Meillä oli tietysti myös, neuvola, hammashoitola, sosiaalitoimisto. JUST “keräsi” kaikki yhden katon alle, mitä en pidä ollenkaan huonona asiana. Meillä oli Rekikadulla äänestyspaikka, nuorisotilat ja kappeli. Näistä on enää kappeli jäljellä. Samaan aikaan Jampan asukasluku nousee, kun palvelut viedään pois.

Seuraavina varmaan apteekki ja ostari? Ostoskeskus alkaa olla jo harvinaista 70 luvun betonilähiöostari historiaa, jota on monissa kaupungeissa purettu uuden alta pois. Olen seurannut, miten kaupungissamme vanhoista taloista hankkiudutaan eroon. Ne tyhjennetään, annetaan muutaman vuoden rapistua ja sitten kaikessa hiljaisuudessa puretaan.

Mitä jää Jamppaan, jos ostari puretaan? tuleeko tilalle mitään vastaavaa? Viime kesänä meiltä vietiin valot, ylläolevan kuvan otin viime kesänä, kun kerrankin valot toimivat… ja kuten näkyy, valaistus on jotain surullisen ja ankea väliltä. Pyörätiellä ei näe kuin metrin eteenpäin, kun valot on autotielle suunnattuja. Olen nähnyt monissa kaupungeissa, kuinka yhdestä valotolpasta on vedetty kaksi lappua toinen autotielle ja toinen pyörätielle.

Viime kesänä meiltä siis vietiin valot, selityksiä olen saanut kaksi. Ensimmäisenä kuulin, kuinka valojenohjausjärjestelmä on rikki tai toimii epäluotettavasti. Uusiminen on kuulemma iso ja kallis projekti. Toisen selityksen sain viime viikolla, kaupunki hakee kesäisin säästöjä sammuttamalla katuvalot öisin. Pimeään kun lisätään sade ja polkupyörä, jonka vauhti on 20 km/h syntyy venäläinen ruletti, joka oli lähellä laukeamista useaan kertaan. Miten käy ensi kesänä, jatkuuko Jampan alasajo ja venäläinen ruletti?

Jos kaupunkilaiset valitsee valtuustoon Jamppalaisia ehdokkaita, on tulevaisuutemme varmasti paremmissa käsissä. Hoidetaan Jamppa takaisin kaupunkikehityksen keskiöön ja avataan seuraavissa vaaleissa Rekikadun äänestyspaikka uudelleen.

Minut muita vihreitä ehdokkaita tapaat Jampan ostarilla ensi maanantaina 27.03.2017 klo 14-16. Yhdessä saamme Jampan palvelut pelastettua.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.